Terassin rakennusohje

Komposiittilaudan asentaminen on helppoa. Komposiittilaudan asennuksessa et tarvitse erikoistyökaluja materiaalin työstämiseen. Terassin tekemiseen riittävät perinteiset työkalut. Terassijärjestelmä on täydellinen piilokiinnikeineen, kulmalistoineen sekä päätypaloineen. Piilokiinnitysmekanismin ansiosta ruuvin reikiä ei jää näkyville. Päätypaloilla ja listoilla saat viimeisteltyä terassin ilmeen. Suosittelemme metallikiinnikkeitä laadukkaan lopputuloksen takaamiseksi. Komposiittilaudasta voit valita joko sileän tai uritetun puolen. Hiottu laudan pinta ei ole kosteanakaan liukas.

Komposiittilaudassa on 50% puuta, 40% muovia ja 10% suoja-aineita (UV yms.). Muovi on HDPE:tä eli uudelleen käytettävää muovia. Komposiittilauta sopii erinomaisesti terassi-, parveke- sekä laiturirakentamiseen. Komposiittilaudassa yhdistyvät kahden eri materiaalin hyvät puolet, puun lämpö ja muovin lujuus. Komposiittilauta on tyylikäs terassimateriaali.

KOMPOSIITTITERASSIN RAKENNUSOHJE

PERUSTUS

Mikäli alusta on tiivis ja routimaton, perustukseksi riittää esim. seuraavanlainen pilariperustus:
Aseta betoniset pihalaatat esim. (500 x 500) terassin kulmiin. Tarkista vatupassin tai laserin avulla että kaikki laatat ovat samassa korossa.

Asenna Harkot pihalaattojen päälle. Tämän jälkeen vala pilarin ontto keskiosa betonilla. Upota 6 mm harjateräksen pätkät pehmeään betoniin, 4 kpl/pilari.
Tee pilariperustus jokaiseen kulmaan. Tuenta pitäisi olla maksimissan 1,5 m välein. Muista tehdä tuet myös portaille.

HUOM!
Mikäli maaperä on routivaa tai pehmeää, pyydä rakennusalan ammattilaiselta apua oikean perustamistavan valintaan.

 

RUNKO

1. Aseta rungon ulkokehän lankut (esim. 50×150 mm) paikoilleen ja naulaa/ruuvaa lankut kiinni toisiinsa. (4 kiinnikettä/ liitos.)

2. Mittaa ja merkitse rungon välipalkkien paikat. Komposiittilla tehtäessä runkojako on K300. Kestopuussa runkojako on K600. Ruuvaa palkkikengät kiinni ulkokehän päätylankkuihin.

3. Asenna rungon välipalkit palkkikenkiin ja ruuvaa kiinni.

4. Aseta kaiteiden pystytolpat paikoilleen ja kiinnitä runkoon kulmaraudoilla. Kulmarautojen pitäisi olla 90x90x65x2,5 mm vahvistettu.
(Ruuvit/naulat 4*40 mm. 8 naulaa/ kulmarauta, eli 4 / kulmaraudan lehti.)

Tarkista rungon ristimitta ennen kansilaudoituksen asennusta. Näin varmistut rungon suoruudesta.
Mittaa etäisyys rungon vasemmasta etukulmasta oikeaan takakulmaan.
Sen jälkeen oikeasta etukulmasta vasempaan takakulmaan.
Siirrä tarvittaessa runkorakennetta etureunasta niin, että molemmat mittauslukemat ovat samoja. Näin runko on ”ristimitassaan”.

 

 

KOMPOSIITTILAUDAN ASENNUSOHJEET

KOMPOSIITTILAUDAN KANSILAUDOITUS: VAIHTOEHTO 1

1. Ulkoreunasta aloittaminen:

Aloita terassilautojen asennus terassin etureunasta. Tee terassilautoihin tarvittavat lovet kaidetolppien kohdalle. Ruuvaa U-kiinnikeet lankun ulkoreunaan kiinni.

komposiittilauta-asennus-patiokauppa

 

 

 

 

 

 


S-KIINNIKKEIDEN ASENNUS:

Tämän jälkeen aloitetaan kansilaudoituksen asentaminen. Asenna S-kiinnike lautojen välissä olevaan rakoon/ponttiin. Ruuvaa ruuvilla koolaukseen kiinni. Paina samalla komposiitilautaa sivulta varmistaaksesi, että kielekkeet ovat tiukasti laudassa kiinni. Kiinnitä ruuveilla jokaisen koolauksen kohdalta.

Varmista komposiittilaudan paikallaan pysyminen ruuvaamaalla komposiittilauta yhdellä ruuvilla pontista koolaukseen. Ruuvi ruuvataan keskeltä lautaa alemmasta pontista viistosti koolaukseen. Ajan myötä toistuva laajeneminen / supistuminen voi siirtää komposiittilautaa alkuperäisestä paikasta.

HUOM! Älä ruuvaa kiinnikettä liian tiukalle. Jos kiinnike ruuvataan liian tiukalle, se nousee pystyyn ja komposiittilaudat alkavat hammastamaan. Säädä siis akkuporakoneen momentti todella löysälle. 

komposiitti-terassilauta-asennus-patiokauppa

 

 

 

 

 

 


LAUTOJEN PÄÄTYJATKOKSET:

Päätyjatkoksissa tulee käyttää tupla S-kiinnikkeitä. Molempien S-kiinnikkeiden alla tulee olla runkolankku. Lautojen välissä tulee olla 5 mm rako, 

Komposiittiterassi-harmaa-www.patiokauppa.fiKomposiittilaudan-asennus-liitoskohdassa-www.patiokauppa.fi

 

 

 

 

 


ASENNUKSEN VIIMEISTELY:

Jos olet aloittanut asentamisen ulkoreunasta, viimeinen terassilauta täytyy kaventaa ja ruuvata päältä kiinni. Poraa komposiittilautaan esireikä 3 mm poranterällä. Tämän jälkeen senkkaa reikä senkkiporalla tai isommalla poranterällä (13 mm).

komposiittilauta-asentaminen-patiokauppa

 

 

 

 

 

 


KOMPOSIITTIREUNALISTAN ASENNUS:

Reunalistalla viimeistellään komposiittiterassi. Reunalista kiinnitetään ruuveilla. Poraa reunalistaan aina esireikä ruuville. 

komposiitti-asennus-patiokauppakomposiittiterassin-asentaminen-patiokauppa

 

 

 

 

 

 

Reunat voidaan toteuttaa myös ilman reunalistaa. Aja sirkkelillä terassilaudasta pontti pois, näin saat todella tyylikkään ja tukevan reunalistan.

komposiittilauta-asennus-kuva-patiokauppakomposiitti-patiokauppakomposiittilaudan-asennus-kuva-patiokauppa

 

 

 

 

 

 

Toinen tapa tehdä reunat on tuoda komposiittiterassilauta runkolankusta yli noin 22 mm. Aja sirkkelillä reunimmaisesta komposiittilaudasta pontti pois, näin saat siistin reunan. Tämän jälkeen ruuvaa U-kiinnike komposiittiterassilaudan alapuolelle pystyyn. Poraa pieni reikä U-kiinnikkeeseen ja kiinnitä pintalauta pienellä ruuvilla tähän U-kiinnikkeeseen. Sama U-Kiinnike toimii myös pystylaudan reunakiinnikkeenä.

harmaa-komposiitti-patiokauppakomposiitti-patiokauppa

 

 

 

 

 

 

Reunat voidaan tehdä myös jiiriin. Tämä on todella tyylikäs tapa tehdä reunat. Sirkkelöi komposiitilauta 45 asteen jiiriin. Tällöin reunimmaiset laudat tulee kiinnittää ruuvaamalla päältä.

komposiittiterassin-rakentaminen-patiokauppakomposiittilauta-portaat-patiokauppa

 

 

 

 

 

 


PÄÄTYPALAT:

Päätypaloja voidaan käyttää myös terassin viimestelyyn. Jos terassilaudan avonaisia päätyjä jää näkyville, voit peittää ontelot päätypaloilla.

komposiittilauta-päätypalat-patiokauppakomposiitti-päätypalat-patiokauppa

 

 

 

 

 

 


KANSILAUDOITUS: VAIHTOEHTO 2

Seinän vierestä aloittaminen:

Aloita kansilautojen asennus seinän vierestä. Ruuvaa U-kiinnikkeet seinän viereen runkolankkuun kiinni. Tämän jälkeen työnnä ensimmäinen komposiittilauta U-kiinnikkeisiin. Sitten aloitetaan kannen asentaminen.

terassi-rakentaminen-patiokauppa

 

 

 

 

 

 


S-KIINNIKKEIDEN ASENNUS:

Tämän jälkeen aloitetaan kansilaudoituksen asentaminen. Asenna S-kiinnike lautojen välissä olevaan rakoon/ponttiin. Ruuvaa ruuvilla koolaukseen kiinni. Paina samalla terassilautaa sivulta varmistaaksesi, että kielekkeet ovat tiukasti laudassa kiinni. Kiinnitä ruuveilla jokaisen koolauksen kohdalta.

Varmista komposiittilaudan paikallaan pysyminen ruuvaamaalla komposiittilauta yhdellä ruuvilla pontista koolaukseen. Ruuvi ruuvataan keskeltä lautaa alemmasta pontista viistosti koolaukseen. Ajan myötä toistuva laajeneminen / supistuminen voi siirtää komposiittilautaa alkuperäisestä paikasta.

HUOM!Elä ruuvaa kiinnikettä liian tiukalle. Jos kiinnike ruuvataan liian tiukalle se nousee pystyyn ja  komposiittilaudat alkavat hammastamaan. Säädä siis akkuporakoneen momentti todella löysälle. 

Komposiittilauta-terassilauta-www.patiokauppa.fi

 

 

 

 

 

 


LAUTOJEN PÄÄTYJATKOKSET:

Päätyjatkoksissa tulee käyttää tupla S-kiinnikkeitä. Molempien S-kiinnikkeiden alla tulee olla runkolankku. Lautojen välissä on oltava 5 mm rako, 

Komposiittiterassi-harmaa-www.patiokauppa.fiKomposiittilaudan-asennus-liitoskohdassa-www.patiokauppa.fi

 

 

 

 

 

 


ASENNUKSEN VIIMEISTELY:

Jos olet aloittanut asentamisen seinän vierestä viimeinen terassilauta voidaan asentaa U-kiinnikeiden avulla. Ruuvaa U-kiinnike pystyyn laudan ponttiin.

komposiittilaudan-kiinnitys-patiokauppa

 

 

 

 

 

 

Jos olet aloittanut komposiittiterassilaudan asentamisen seinän vierestä ja joudut kaventamaan reunimmaista lautaa, niin silloin reunimmainen lauta kiinnitetään päältä ruuvaamalla. Ruuvaa komposiittilauta niin, että reunalista peittää ruuvien kannat. Poraa komposiittilautaan esireikä 3 mm poranterällä. Tämän jälkeen senkkaa reikä senkkiporalla tai isommalla poranterällä (13 mm). Muista tuoda reunimmainen komposiittilauta runkolankusta yli noin 22 mm. 

edullinen-hinta-komposiitti-patiokauppakomposiitti-patiokauppaharmaa-komposiitti-patiokauppa

 

 

 

 

 

 

Toinen tapa tehdä reunat on tuoda komposiittilauta runkolankusta yli noin 22 mm. Aja sirkkelillä reunimmaisesta terassilaudasta pontti pois, näin saat siistin reunan. Tämän jälkeen ruuvaa U-kiinnike komposiittilaudan alapuolelle pystyyn. Poraa pieni reikä U-kiinnikkeeseen ja kiinnitä pintalauta pienellä ruuvilla tähän U-kiinnikkeeseen. Sama U-Kiinnike toimii myös pystylaudan reunakiinnikkeenä.

harmaa-komposiitti-patiokauppakomposiittilaudan-kiinnitys-patiokauppa

 

 

 

 

 

 


REUNALISTAN ASENNUS:

Reunalistalla viimeistellään komposiittiterassi. Reunalista kiinnitetään ruuveilla. Poraa reunalistaan aina esireikä ruuville. 

komposiitti-asennus-patiokauppakomposiitti-asennus-patiokauppa

 

 

 

 

 

Reunat voidaan toteuttaa myös ilman reunalistaa. Aja sirkkelillä terassilaudasta pontti pois, näin saat todella tyylikkään ja tukevan reunalistan.

komposiittilauta-asennus-kuva-patiokauppakomposiittilauta-asennus-kuva-patiokauppa

 

 

 

 

 

 


PÄÄTYPALAT:

Päätypaloja voidaan käyttää myös terassin viimestelyyn. Jos komposiittilautojen avonaisin päätyjä jää näkyville voit peittää ontelot päätypaloilla.

komposiittilauta-päätypalat-patiokauppakomposiitti-päätypalat-patiokauppa

 

 

 

 

 

 

 

Ideoita komposiittilautojen päätyjatkoksiin.

komposiittilauta-patiokauppa.fi-171419042018komposiitti-patiokauppa.fi-171619042018

 

 

 

 

 

 

Komposiittilautojen päätyjatkoksissa voit käyttää esimerkiksi alumiinilistaa. Oikean puoleisessa kuvassa päätyjatkos on tehty taas poikittaislaudalla. Nämä ovat kaksi hyvää tapaa toteuttaa päätyjatkos.

 

 

 

Ladonta ideat:

HUOM! Kuvia valmiista komposiittiterasseista löydät galleria sivulta. Tarkat tuotetiedot komposiittituotteista on kuvattu tuotesivulla. Ilmaiset mallipalat voit tilata helposti täältä.